Drogen met 60% minder energie

Geplaatst door webmaster

donderdag 10 november 2016

Van botten en huiden tot gelatine of van prut tot poeder. In de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie moet het product vaak gedroogd worden. Dat kost veel energie. Met de nieuwste generatie drogers van Ventilex gaat dat een stuk efficiënter. Procestechnoloog Maarten Holtkamp: “We kunnen soms wel zestig procent energie besparen ten opzichte van conventionele drogers en de investering is in twee tot drie jaar terugverdiend.”

Tekst: David Redeker

Droge lucht is goud waard in tal van industrietakken. Snoepjes, ontbijtgranen, worstjes, oplossoep, pillen, poeders, vitaminecapsules, kunstmest, nylondraad, kaarsen en golfclubs: het zijn allemaal producten waarbij in het proces minstens één droogstap is verwerkt. Dat drogen gebeurt vaak met banddrogers. Het natte product ligt op een lopende band en er wordt droge lucht overheen geblazen. Het maken van droge lucht kost veel energie.

Product komt niet in contact met zout Ventilex (voorheen een onderdeel van Imtech) is marktleider in het maken van droogmachines. Het bedrijf maakt droge lucht met behulp van DrySol, een oplossing van het zout lithiumchloride. Dat klinkt wat eng, want je wilt geen zout bij de snoepjes of de vitaminecapsules. Maar, zo verzekert Maarten Holtkamp, procestecholoog bij Ventilex, daar hoef je niet bang voor te zijn: “Het zout houden we achter in de droogmachine. De droge lucht zelf bevat geen zout.”

Holtkamp laat een schema zien van de DryGenic-droger, een van de paradepaardjes van Ventilex. Op het eerste gezicht ziet het schema er vrij ingewikkeld uit. Maar als we ons verplaatsen in een portie natte lucht die van buiten komt, dan is het proces goed te volgen. Ons pakket natte buitenlucht komt het rechter compartiment in. Daar krijgt het een koude douche van zoutoplossing voor de kiezen. Het vocht uit de natte lucht bindt aan het zout en valt naar beneden. De nu droge lucht gaat omhoog en is klaar om richting het te drogen product te gaan.

Het zout in de nattigheid blijft achter. Het zout kunnen we hergebruiken. Daarvoor wordt de zoutoplossing naar het linker compartiment gepompt. De zoutoplossing wordt daar verwarmd. Het water verdampt en verlaat de droger met behulp van een portie aangezogen buitenlucht. Vervolgens kan het zout weer terug naar het rechter compartiment. En zo begint de cyclus opnieuw.

Drie vragen Als je dit proces bekijkt, komen drie vragen op. Eén: waarom moet het zo omslachtig met zout, kunnen we de lucht niet gewoon verwarmen? Twee: dat koelen, rondpompen en verwarmen kost toch veel energie? Drie: hoe zorg je dat de compartimenten niet gaan roesten?

Eerst over het omslachtige drogen. Zout is een extreem goede droger. Ook bij lage temperaturen krijgt het zout het vocht uit de lucht. Bovendien werkt zout bacteriedodend. Daardoor gaat er gezuiverde lucht naar de banddroger.

Als tweede het koelen, rondpompen en verwarmen. Bij het maken van droge lucht kunnen op een aantal plekken warmtewisselaars worden gezet. Daardoor is het proces energiezuinig. De lucht kan eventueel hergebruikt worden. Holtkamp: “Het koelen kunnen we ook doen met een koeltoren. Daardoor is het een stuk energiezuiniger dan andere technieken.”

En als derde de roestvorming. Ventilex maakt de compartimenten tegenwoordig van hoogwaardig industrieel kunststof en van titanium. Daardoor krijgt corrosie geen kans.

In drie jaar terugverdiend Als je zo alles bij elkaar ziet, dan lijkt het simpel. Waarom gaan producenten dan niet massaal over op DryGenic? Holtkamp: “Ik sprak bijvoorbeeld laatst met een gelatineproducent. Die was onterecht bezorgd over de rest van het proces en hij zei: ‘Leuk dat we het in twee tot drie jaar kunnen terugverdienen, maar we hebben gewoon het geld niet.’ Ook weten best veel fabrikanten niet goed hoe warmtepompen werken. Als ik dat dan uitleg aan de hand van een koelkast, dan zien ze meestal de voordelen wel. En in sommige landen, bijvoorbeeld in Polen, kan een warmtewisselaar gewoon nog niet uit.”

Voor de Nederlandse markt lijkt DryGenic echter een uitkomst. Want niet heel veel procesverbeteringen of innovaties halen een energiebesparing tot zestig procent en een terugverdientijd van twee tot drie jaar.

http://www.ventilex.com/wp-content/uploads/2012/06/Brochure-Imtech-DryGenic-UK.pdf : brochure over de DryGenic-droger met schema en mogelijke toepassingen

https://www.youtube.com/watch?v=cdNoDfEJNKw : stapsgewijze animatie van de DryGenic-droger van Ventilex

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD