Energiebesparing is gewoon hartstikke leuk

Geplaatst door webmaster

donderdag 10 november 2016

Jan Grift van het adviesbureau Energie Matters (acht consultants met thuisbasis Driebergen) ziet dat er nog veel energiewinst te halen valt in de procesindustrie. Dat is goed nieuws in een tijd dat veel bedrijven hun energieafspraken met de overheid moeten vernieuwen.

Tekst: David Redeker

Stoomketel

“Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik zeg vaak: ‘Hup, weg met die stoomketel’. Heel veel processen hoeven echt niet boven de honderd graden gevoed te worden. Het kan vaak ook prima bij tachtig of negentig graden Celsius. Dat scheelt enorm veel energie bij de opwekking.”

Quick wins (1)

“Bedrijven zijn vaak blind. Dan zie ik een cleanroom die als voorraadruimte gebruikt wordt. Dat kost goud geld. Of ze willen zonnepanelen op het dak, maar dan staan er een heleboel pijpen in de weg.”

Energiepotentieelscan (1)

“Wij van Energie Matters doen vaak een energiepotentieelscan bij de bedrijven waar we langskomen. De scan is bij Philips ontwikkeld. De kracht van de energiepotentieelscan is dat het de werknemers van het bedrijf betrekt bij de plannen. Zo voorkom je dat mensen met de hakken in het zand gaan vanwege het ‘not invented here’-syndroom.”

Quick wins (2)

“Ik was eens bij een bedrijf dat een enorm duur centraal warmwatersysteem had ge├»nstalleerd terwijl er maar op een paar plekken warm water nodig was. Ze hadden veel beter met een paar losse close-in-boilers kunnen werken. Soms lijkt een proces op het eerste gezicht energiezuinig, maar als je het dan even wat beter bekijkt, zie je dat het ook anders kan.”

Energiepotentieelscan (2)

“Bij de energiepotentieelscan werk je met een soort geleide brainstorms. Aan het eind van die fase hebben we dan bijvoorbeeld 180 mogelijke maatregelen die energie zouden kunnen besparen. Vervolgens trechteren we ze tot ongeveer honderd haalbare maatregelen. Daarna kijken we hoe we die maatregelen in de volgende drie jaar in een logische volgorde kunnen tackelen.”

Miljoen besparen

“Als je de maatregelen uit een energiepotentieelscan uitvoert, dan haal je zo in drie jaar tijd een energiebesparing van dertig procent. Dat is bijvoorbeeld toch van drie miljoen euro per jaar naar twee miljoen euro per jaar. Voor een bedrijf dat 600 miljoen per jaar omzet, is het misschien een schijntje, maar toch.”

Quick wins (3)

“Andere opvallende zaken die ik geregeld tegenkom? Autoclaveren bijvoorbeeld. Dat kan decentraal of centraal. En heb je weleens nagedacht over elektrisch autoclaveren? Dat is soms een stuk goedkoper dan op gas. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Nou, nog eentje dan: bevochtigen. Dat kan bijvoorbeeld adiabatisch. Dan bevochtig je de lucht door middel van het vernevelen van water. Dat is een stuk zuiniger dan bevochtigen met stoom. En als je dan toch stoom moet gebruiken, denk dan eens aan house steam in plaats van clean steam. Verder: zorg dat je persluchtlekkages opspoort. En als je cleanrooms hebt, kijk dan eens naar het drukregime. Als je dat beter inregelt, kun je flink besparen.”

Duurzaamheid

“Energiebesparing is eigenlijk een te nauw begrip. Ik heb het liever over verduurzaming. Dat is breder. Dan heb je het over restwarmtegebruik, groene stadswarmte, biogas, windparken. Bedrijven kunnen vaak bij bestaande initiatieven aansluiten. Energiebesparing is eigenlijk het begin van verduurzaming.”

Kortom

“Het belangrijkste is dat je consequent blijft. Wij maken bijvoorbeeld masterplannen voor twintig jaar. Die moet je dan natuurlijk wel blijven volgen. Als je echt je schouders eronder zet, je doet het systematisch, je zet een monitorsysteem op en je stemt je inkoopbeleid erop af, dan kun je echt veel besparen. Energiebesparing is gewoon hartstikke leuk.”

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD