GEA Nederland: wereldleider in machines voor lolly’s en suikerklontjes

Geplaatst door webmaster

donderdag 10 november 2016

Weertse marktleider maakt suikerklontjes met magnetron

GEA Nederland uit Weert verkoopt proceslijnen om suikerklontjes te drogen. Het drogen gaat met industriële magnetrons en kost 25 procent minder energie dan het traditionele drogen met behulp van infraroodwarmte.

Tekst: David Redeker

Dit verhaal begint in 1995. Een groep werknemers van GEA Nederland in Weert begint met het ontwikkelen van een nieuw soort proceslijn voor suikerklontjes. Om suikerklontjes te maken, moeten er drie dingen gebeuren. Eerst worden de losse korrels bevochtigd. Daarna wordt de vochtige suiker in blokjes geperst. En vervolgens moet het vocht er weer uit. Die laatste stap, het drogen van de klontjes, wordt traditioneel gedaan met behulp van infraroodwarmte. Maar GEA wil in 1995 gaan drogen met magnetrons.

Een van de grote uitdagingen is dat een industriële magnetron heel wat moeilijker in toom is te houden dan in een huishoudmagnetron. Een typische proceslijn in de industrie koppelt namelijk de elementen van maximaal zestig huishoudmagnetrons aan elkaar. Elk element zendt microgolven uit die elkaar kunnen beïnvloeden.

In 1999 heeft GEA het probleem van de beïnvloedende microgolven opgelost. Het bedrijf verkoopt de eerste twee drooglijnen aan een Duitse suikerproducent. In de jaren daarna volgen onder andere Frankrijk, België, Zweden, Spanje, Canada, de Verenigde Staten, Rusland, Wit-Rusland, Marokko, Kameroen, Nigeria, de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo en natuurlijk ook Nederland.

Patrick Bisschops, verkoopleider van de suikerklontjesmachines van GEA, somt de voordelen van magnetrondrogen op: “Het is sneller. Daardoor kan de lijn veertig procent korter zijn. Dat is een voordeel omdat veel bestaande fabriekshallen niet gebouwd zijn voor lange lijnen. En omdat alleen het water in de klontjes wordt verwarmd, raken de suikerkorrels zelf niet oververhit.”

Het gebruik van magnetrontechnologie maakt het ook mogelijk om te meten hoeveel energie er toegevoerd is aan het product. Bisschops: “Daardoor hebben we een maximale procescontrole en kunnen we eventuele onvoldoende verwarming meten.”

Daarnaast worden er bij het magnetrondrogen geen keramische elementen meer gebruikt. Er kunnen dus geen keramiekdeeltjes in het voedsel terechtkomen. Bisschops: “Bovendien heeft ons proces beduidend minder productverlies ten opzichte van de traditionele verwarming. En daarbij gebruiken we ook nog eens 25 procent minder energie. Goed dus voor onze klant en voor het milieu.”

Magnetron 2.0: waterkoeling

Sinds 2010 levert GEA een nieuwe generatie magnetrondrogers. Bisschops: “Die generatie heeft onder andere waterkoeling in plaats van luchtkoeling. De waterkoeling zorgt voor een verbeterde koeling en voert gereflecteerde energie af. Daardoor is de levensduur en de flexibiliteit verbeterd. Een bijkomend voordeel is dat de meeste fabrieken het water kunnen hergebruiken. Dat levert dus een extra energiebesparing op.”

Dat klinkt allemaal fantastisch. Zijn er dan helemaal geen nadelen of uitdagingen? Bisschops: “Het is natuurlijk een hogere investering. Je moet de technici en operators trainen en bewustmaken van de magnetrontechnologie. Bovendien zijn er onderhoudskosten aan dit verwarmingssysteem. En verder is het belangrijk dat je met een homogeen product te maken hebt. Vochtige suiker is ideaal. Het verwarmen van andere stoffen met magnetrons kan ingewikkelder zijn.”

GEA heeft de voordelen van de magnetrontechnologie dus benut en een economisch rendabel proces in de markt gezet. Wie weet smaakt het succes van de suikerklontjes naar meer.

GEA Nederland (ongeveer tweehonderd medewerkers, jaaromzet van ongeveer vijftig miljoen euro) is onderdeel van voedingsmultinational GEA (www.gea.com, 18.000 medewerkers, jaaromzet van 4,5 miljard euro). GEA Nederland in Weert begon in 1953 onder de naam Aquarius. In 1995 werden de suikerklontjesmachines van Elba toegevoegd aan de productportfolio. Het bedrijf maakt drie soorten machines: lollymachines, verticale vorm, vul- en sluitmachines en suikerklontjesmachines.

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD