Van natte biomassa tot droge stof op een energiebesparende manier

Geplaatst door webmaster

woensdag 2 november 2016

Verpulverend luchtdrogen

Hoe maak je droge biomassa van natte koeienmest? Door de mest te bombarderen met een luchtkanon. Het lijkt onbegonnen werk, maar BioValor doet het. En hun speciale Pulverizing Air Dryer gebruikt ook nog eens stukken minder energie dan concurrerende processen.

‘Ik zeg wel eens: wij drogen alles wat nat is en stinkt. Van paardenmest tot slachtafval.’ Jochen Görtzen, technisch directeur van BioValor Europe legt tijdens een netwerkbijeenkomst voor proceskundigen uit hoe het apparaat werkt waarmee zijn bedrijf natte biomassa droogt.

Luchtstroom van honderd meter per seconde

Het begint bij een tankwagen met drek, bijvoorbeeld paardenmest. De tank met paardenmest wordt geleegd in de aanvoerbak. Achter de aanvoerbak staan acht metershoge kegelvormige ketels, de cyclonen. Door die cyclonen raast met bijna honderd meter per seconde een luchtstroom van negentig à honderd graden Celsius. Görtzen: ‘Bijna honderd meter per seconde, dat is dus ongeveer 350 kilometer per uur, hè. Net zo snel als een formule-1-wagen. We kunnen ongeveer één tot vijf ton smurrie per uur drogen.’

Water scheiden van vaste stof

De paardenmest wordt in de luchtstroom gebracht. Görtzen: ‘Dat moet je voorzichtig doen anders zit de drek tot op het plafond van je proceshal. Wij gebruiken daar een gepatenteerde techniek voor.’ Als de biomassa eenmaal in het gesloten circuit met de cyclonen zit, dan begint het grote drogen. Görtzen: ‘Drogen, is eigenlijk een woord dat je op het verkeerde been zet. Wij slaan het water als het ware uit de biomassa. Doordat de lucht zo hard tegen de mest slaat, scheiden de waterdruppeltjes zich van de vaste stof.’

Serie van cyclonen

In de eerste twee cyclonen is al ongeveer veertig procent van het water uit de biomassa verwijderd. In de cyclonen daarna volgt nog meer vocht. Görtzen: ‘Een van onze trucs is dat een deel van het product de cycloon aan de bovenkant verlaat. Toen onze ingenieurs dat voor het eerst bedachten, werden ze voor gek verklaard, maar het werkt supergoed.’ De biomassa wordt in opeenvolgende cyclonen verpulverd. Uiteindelijk blijft poeder over. En daarmee is de naam van de techniek verklaard: de Pulverizing Air Dryer. Dus drogen en tegelijkertijd verpulveren met behulp van lucht.

Droog poeder

Het poeder met een korrelgrootte van één tot twee millimeter verlaat de proceshal. Görtzen: ‘De gedroogde paardenmest kan bijvoorbeeld worden bijgestookt in biocentrales, het slachtafval wordt verwerkt tot veevoer en droge koeienmest kunnen we in grotere korrels persen om uit te strooien in de tuin.’

Energiebesparend

Het klinkt allemaal haast te mooi om waar te zijn. En het wordt nog mooier. Het verpulverend luchtdrogen bespaart energie. Het is stukken goedkoper dan bijvoorbeeld het ‘gewoon’ drogen met hete lucht. Op de website van BioValor wordt het nog even voorgerekend: verpulverend drogen is minimaal vijftig procent goedkoper dan thermisch drogen. De investering is zestig procent lager. Gemiddeld heeft de investering zich in twee à drie jaar terugverdiend. Görtzen: ‘Een mooie bijkomstigheid is dat vluchtige organische stoffen niet in de luchtstroom komen. De luchtstroom hoeft daarom meestal niet te worden behandeld en het overgebleven poeder krijgt een betere verbrandingswaarde.’

Soms is speciale constructie nodig

Zijn er dan helemaal geen nadelen van verpulverend drogen te bedenken? ‘Nou,’ zegt Görtzen, ‘Je kunt met onze techniek niet alles drogen. Het bedrijf in de Verenigde Staten waarvan wij de techniek in licentie hebben voor Europa droogt bijvoorbeeld ook nat zand. Dan moet je een speciale constructie bouwen, want anders worden je pijpen en cyclonen gezandstraald.’ En hoe zit het met de stank? Görtzen: ‘Het ergste stinkt de kippenmest. En het minst erg zijn de houtsnippers.’

 

Van drek tot poeder

Naam: BioValor Europe.

Opgericht: In 2010 in Arnhem.

Specialiteit: Drogen van natte smurrie (tot vijf ton per uur) met behulp van de Pulverizing Air Dryer.

Voorbeelden van producten die gedroogd kunnen worden: Mest, slachtafval, compost, rioolzuiveringsslib, papierslib, hout.

Meer informatie:

Helaas is op 19 november 2015 Biovalor Europe failliet verklaard

http://www.faillissementsdossier.nl/nl/faillissement/1145361/biovalor-europe-bv.aspx

 

5 jaar BioValor

Juni 2010: BioValor Europe BV wordt opgericht in Arnhem. BioValor is de Europese licentiehouder van WhirlAway Drying Systems LP, USA.

November 2010: De provincie Gelderland, die over wil gaan van een productie-economie naar een kenniseconomie, verleent BioValor subsidie zodat het bedrijf de techniek verder kan ontwikkelen en nieuwe samenwerkingsverbanden kan aangaan.

Januari 2011: Een demonstratiefabriek wordt gebouwd. De fabriek kan één tot drie ton natte biomassa per uur verwerken.

Maart 2012: Meerdere vrachtwagens met gedroogde paardenmest rijden van Arnhem naar een kolencentrale in Duitsland. De paardenmest wordt succesvol bijgestookt. Een proef met het concurrerende thermisch drogen, mislukt.

Juni 2012: De eerst commerciële projecten gaan van start: paardenmest, houtzaagsel en varkensmest.

Januari 2014: De Nederlandse overheid bestempelt de ‘pulverizing air drying’-technologie tot energiebesparende technologie. Bedrijven die deze techniek gebruiken, krijgen flinke belastingkortingen.

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD