Velours maken met 18% minder energie
donderdag 10 november 2016
Een producent van velours roept in 2015 de hulp in van een adviesbureau. Ze nemen het energieverbruik rond het sterken van velours onder de loep. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het project. Het doel: achttien procent minder energie verbruiken.
Tekst: David Redeker
De klant: Raymakers velours
Begin 2015 klopt veloursproducent Raymakers uit Helmond aan bij adviesbureau Down to Earth. Raymakers produceert velours voor onder andere gordijnen en meubels. Voor het weven van goed velours is het belangrijk dat de katoenen garens eerst gecoat worden. Dat sterk en stijf maken van de garens kost veel energie. De garens worden ondergedompeld in een bak met heet stijfsel, daarna geperst en vervolgens op cilinderdrogers gedroogd. Raymakers heeft het idee dat het energiegebruik weleens omlaag zou kunnen. Maar hoe?
De energieconsultant: Down to Earth
“Gemiddeld realiseren we tien procent energiebesparing met terugverdientijden van een jaar of minder.” Dat zegt Chantal Diepenheim Duursma, directeur van Down to Earth, een adviesbureau voor onder andere de procesindustrie. “Wij hebben zowel een naïeve als een ervaren blik. Dat klinkt als een tegenstelling, maar het zit zo. Onze specialisten hebben bij veel klanten in de keuken gekeken. Vandaar die ervaring. En tegelijkertijd komen wij als buitenstaanders binnen en kunnen we onbevangen naar het proces kijken.”
De vraag: kunnen we 18% minder energie verbruiken?
Raymakers wil het energieverbruik rond het sterken met achttien procent terugbrengen. Met de bestaande stoomketel. En zonder kwaliteitsverlies. De aanpassingen mogen niet meer dan zestigduizend euro kosten. Zo kan het in vijf jaar worden terugverdiend.
Meetmarathon: energiebalans met weglekkende stromen
Diepenheim Duursma van Down to Earth: “Een belangrijke stap in onze aanpak, is de meetmarathon. Bij Raymakers hebben we een hele dag gemeten. Van zes uur ’s ochtends tot half negen in de avond. We verzamelen zo een berg gegevens. En daarmee kunnen we een energiebalans opstellen van het proces.” Diepenheim Duursma laat een diagram zien met dikke en dunne gekleurde pijlen. Iedere kleur staat voor een andersoortig medium of voor een stroom met een andere samenstelling. Dikke pijlen duiden op veel energieverlies. Dunne pijlen betekenen weinig energieverlies.
Ideeën: meerdere oplossingsrichtingen voor energiebesparing
Dankzij het diagram wordt duidelijk dat er nog best wat energie weglekt. Zo valt bijvoorbeeld een brede blauwe pijl op bij de papbak met stijfsel. De papbak heeft wel wat weg van een enorme pan borrelende soep zonder deksel. Er komt veel stoom vanaf. Raymakers en Down to Earth gaan met elkaar om de tafel zitten en bespreken mogelijke manieren om energie te besparen. Kan de verdamping in de bak met stijfsel omlaag? Kan het sterkmiddel minder waterig, zodat er minder gedroogd hoeft te worden? Kunnen we stijfsel hergebruiken? Of kunnen we warmte terugwinnen uit de verbrandingsgassen van de stoomketel? Of kan de temperatuur in de droogcilinders misschien omlaag?
Toekomst: 18% glansrijk gehaald
De precieze aanpassingen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar dat Raymakers de komende periode een aantal veranderingen in het proces gaat doorvoeren, is duidelijk. En die achttien procent besparing? Die gaan ze waarschijnlijk glansrijk halen.
Down tot Earth, adviseurs in energiebesparing
Down to Earth (www.downtoearth.nl) is een netwerkorganisatie van technisch-bedrijfskundigen met ervaring in de industrie. De naam van het Rotterdamse bedrijf staat voor een no-nonsense aanpak, warsheid van jargon en een passie voor duurzaam ondernemen. Een klant over Down to Earth: “Doordat wij nu beseffen dat er energie wordt verbrast, kunnen we zelf gaan ingrijpen.” Drie processen die Down to Earth onder de loep nam, met de gerealiseerde besparing erbij:
Papierindustrie: 5% energiebesparing door betrouwbare meetsystemen, heldere werkprocessen, APC-tools en training personeel.
Keramische industrie: 12% energiereductie door betere logistiek, inzicht in proces en optimalisatie van regelkringen.
Tapijtindustrie: 20% energievermindering door kleinere openingen oven, warmterecycling en bypass.