Droogprijs voor Italiaanse vacuümdroger

Geplaatst door webmaster

zondag 11 december 2016

De Planex vacuümdroger van het Italiaanse bedrijf Italvacuum heeft de NWGD Droogprijs 2016 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter David Hollestelle bekendgemaakt tijdens het NWGD-najaarssymposium in Wageningen. Hoge ogen gooiden verder het Wageningse druppeldroogplatform, de conische menger/droger met lift van AVA, de hybride droger van TCKI, het Log5 pasteurisatiesysteem voor noten van Duyvis Wiener, en HICOSYS het platform voor het gecombineerd analyseren van koolmonoxide en water van Hobré.

Tekst: David Redeker

Rechtsboven: De winnende Planex vacuümdroger van Italvacuum.

Het was de eerste keer dat de NWGD Droogprijs werd uitgereikt. De jury bestaande uit voorzitter David Hollestelle (secretaris NWGD en Independent Powder & Drying Experts), Marnix Morskate (FrieslandCampina), Perry Verberne (Van Beek) en Jos Verleg (Tijdschrift BULK) beoordeelde de inzendingen op innovativiteit, toegevoegde waarde voor de gebruiker, duurzaamheid en marktpotentie.

Juryvoorzitter Hollestelle: “We hebben tien voorstellen ontvangen. Daarvan hebben we bij de zes meest belovende meer informatie ingewonnen. Uiteindelijk scoorde de Planex vacuümdroger van Italvacuum het best op de vooraf door ons vastgestelde criteria. Zij krijgen de beker en 1250 euro.”

Alle zes genomineerden op een rij:

Planex vacuümdroger (Italvacuum)

Een schroefdroger met een excentrische roerder die tegelijkertijd rond zijn eigen as kan draaien en door de droogkamer kan bewegen. De droger gebruikt drie keer minder energie dan vergelijkbare conventionele drogers met concentrische roerders. De roerder is zo ontworpen dat het product niet tegen de droogwanden wordt geduwd. Meer informatie: Planex vacuümdroger | Italvacuum

Druppeldroogplatform (Wageningen University)

De onderzoekers Evelien Vaessen en Eline Both van Wageningen University ontwikkelden een systeem waarmee losse druppels gefilmd kunnen worden tijdens het drogen. De onderzoekers gebruiken het systeem onder andere om te screenen hoe snel druppels met bacteriën kunnen drogen. Ze hebben het systeem ook op grotere schaal gevalideerd en hopen dat hun inzichten in de toekomst leiden tot betere sproeidrogers. Meer informatie: Evelien Vaessen | Eline Both

Conische menger/droger met lift (AVA)

De innovatieve conische menger/droger met lift van AVA is ideaal voor het vullen, lossen en reinigen in gebouwen waar de hoogte beperkt is. Daarnaast kunnen de mantel en de roerder verwarmd worden. Dat is handig voor het drogen van cakes uit filters en centrifuges. Meer informatie: AVA | WinProcess (de Nederlandse vertegenwoordiger)

Hybride droger (TCKI)

Het Technisch Centrum voor de Keramische Industrie (TCKI) heeft een nieuwe droger ontwikkeld bij Joseph Bricks, een producent van steenstrips in het Belgische Maasmechelen. Hans Marks (TCKI): “Met de droger willen we van 4000 kJ/kg water naar 3000. We hanteren de ’trias ecologie’: gebruik zo weinig mogelijk energie, gebruik duurzame energie, en als je toch niet-duurzame energie gebruikt, doe dat zo spaarzaam mogelijk.” Meer informatie: TCKI | Joseph Bricks

Log5: pasteurisatiesysteem voor noten (Duyvis Wiener)

Log5 is het pasteurisatiesysteem van Duyvis Wiener, leverancier voor instrumenten voor de productie van cacao en chocola. Gerard Knol van Log5: “Het pasteuriseren van droge producten is ingewikkeld. Wij werken met vochtige, hete lucht. Zo lukt het ons om de zo gewenste log5-reductie van Salmonella te krijgen. We hebben ons systeem inmiddels ook getest voor het pasteuriseren van walnoten.” Meer informatie: Log5

HICOSYS: simultane meting van koolmonoxide en water (Hobré)

HICOSYS is het flexibele meetinstrument van Hobré dat op meerdere plekken tegelijk zowel CO als water analyseert. Hanko Baan van NIZO is een van de gebruikers: “De CO-meting is vooral als veiligheid bedoeld, maar watermeting is voor ons een heel mooie bijkomstigheid. Als het in onze sproeidroger te nat dreigt te worden, kunnen klonten ontstaan waardoor we in het ergste geval het proces moeten stilleggen. Door de vochtigheid te meten, kunnen we op tijd het proces aanpassen en voorkomen dat er klonten ontstaan. Daardoor hebben we minder downtime.” Meer informatie: HICOSYS

Dit artikel komt van www.processinnovation.nl en is gebaseerd op de prijsuitreiking van de NWGD Droogprijs 2016 op 21 november 2016 bij het jaarcongres van de NWGD. Meer informatie over de NWGD en over de andere procestechnologische kennisnetwerken is te verkrijgen via www.processinnovation.nl.

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD