TCKI & Rodruza excursie + NWGD ALV

Geplaatst door webmaster

vrijdag 21 april 2017

Donderdagmiddag 13 april is het kenniscentrum voor keramiek (TCKI) in Velp bezocht door de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD). De NWGD is hartelijk verwelkomt door Hans Marks, adjunct directeur TCKI. Na de goed verzorgde lunch volgde een presentatie over het TCKI. Het TCKI voert onafhankelijk en objectief onderzoek uit en geeft adviezen met betrekking tot bouwmaterialen. Hiertoe heeft TCKI een laboratorium, meetgroep, tekenkamer en adviesgroep. Onderzoek en advies wordt gegeven op het gebied van onder andere grond- en hulpstoffen, productietechnologie en -technieken, kwaliteit en eigenschappen van producten, procesbeheersing, en energiebesparing. Drogen is een belangrijk onderdeel in het keramisch proces waaraan TCKI ook onderzoek uitvoert en hierover adviezen verstrekt. http://www.tcki.nl.

Na de rondleiding in het laboratorium vond de ALV van de NWGD plaats. Waarin de financiën, NWGD projecten, afgelopen excursies, symposium en toekomstige excursies besproken zijn. Waaronder de European Drying Conference in Liege op 19, 20 en 21 juni, waarvoor u zich nog steeds op kunt geven (http://events.ulg.ac.be/eurodrying2017).

Vervolgens zijn we naar de Rodruza steenfabriek te Gendt (bij Nijmegen) vertrokken. Hier hebben we een rondleiding gekregen in de indrukwekkende fabriek met grote droog- en bakovens. Onder de Nederlandse baksteenfabrikanten is het familiebedrijf Rodruza een van de grotere producenten van metselbaksteen en straatbaksteen. Rodruza is actief bezig met het verduurzamen van hun productieprocessen. Er wordt continu gezocht naar energiebesparende maatregelen om zo zuinig mogelijk te kunnen produceren, te meer omdat energiekosten een belangrijke kostenpost voor Rodruza zijn. http://www.rodruza.nl.

De geslaagde dag werd afgesloten met een borrel en namens de NWGD willen wij het TCKI en Rodruza nogmaals bedankten voor hun gastvrijheid.

Nederlandse werkgroep drogen

De Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van duurzame droogtechnologie in Nederland. Sinds 1974 verbindt de NWGD droogexperts in Nederland door thematische excursies, symposia en andere activiteiten.

Meer informatie over de NWGD